Trajni nalog

Ulaganje u investicijske fondove putem trajnog naloga jednostavan je i efikasan oblik ulaganja. Za razliku od nekih oblika štednje, ulaganje u investicijske fondove putem trajnog naloga ne zahtijeva početni kapital te se ulaganjem "malih" iznosa tijekom dužeg razdoblja olakšava ispunjenje dugoročnih financijskih ciljeva. Dugoročnim ulaganjem stvara se prilika ostvarivanja kontinuiranog ukamaćivanja sredstava, čime postižete da uložena sredstva sve jače "rade za Vas".

Kome je namijenjeno ovakvo ulaganje? Vama?
Ukoliko potrošite sve što zaradite i ne možete se prisiliti za mjesečno izdvajanje, ulaganje putem trajnog naloga idealno je za Vas ukoliko ste počeli razmišljati o financiranju školovanja Vaše djece, ukoliko vjerujete da Vam državna mirovina neće biti dostatna, već želite više ili ukoliko želite povećati životni standard.

Kada početi ulagati?
Čim prije, to bolje! Što je duže razdoblje ulaganja, efekt ukamaćivanja (kapitalizacije) je veći.

Što je potrebno znati prije početka ulaganja?
Potrebno je pročitati Prospekt odabranog fonda i upoznati se s rizicima ulaganja. Sve odgovore možete dobiti u poslovnicama Privredne banke Zagreb.

Koliko dugo ulagati / štedjeti?
Potrebno je definirati osobni financijski cilj zbog kojeg počinjete ulagati / štedjeti, naravno, ne morate ga iznijeti javno, te razdoblje u kojem želite cilj ostvariti. Primjerice, ako Vaše dijete ima 5 godina, a želite štedjeti za njegovo visoko obrazovanje koje počinje sa 18 godina, razdoblje ulaganja iznosi 13 godina.

Koliki iznos izabrati?
Minimalni iznos mjesečne uplate pri sklapanju ugovora o trajnom nalogu jest 25,00 EUR/USD, ovisno o denominiaciji fonda. Međutim, preporučeni iznos jednak je iznosu kojeg mjesečno možete izdvojiti za dugoročnu štednju.

Gdje sklopiti ugovor?
Ugovor o trajnom nalogu možete sklopiti u svim poslovnicama Privredne banke Zagreb. Jedini uvjet sklapanja Ugovora jest vlasništvo tekućeg računa u Privrednoj banci Zagreb.

Troškovi
  • ne obračunava se naknada za sklapanje ugovora o trajnom nalogu
  • ulazna naknada se ne naplaćuje 
  • izlazna naknada se obračunava sukladno Prospektima odabranih fondova ili akcijama koje se redovito objavljuju na web stranicama Eurizon Asset Management Croatia

Što postižete ovakvom štednjom?
  • razmišljate i donosite odluke o budućim financijskim potrebama
  • svjesno smanjujete osobna primanja u ime dugoročne koristi
  • stječete kapital
  • redovito ulažete (ne može se dogoditi da zaboravite uložiti sredstva)
  • omogućujete sebi i bližnjima bolji životni standard

Prinosi iz prošlosti imaju informativni karakter i ne predstavljaju projekciju budućih prinosa.

Prospekt i pravila fonda, Ključne informacije za ulagatelje te opis rizika povezanih s ulaganjem dostupni su u PBZ poslovnicama i na internetskoj stranici Eurizon Asset Management Croatia. Svaki ulagatelj je prije ulaganja dužan pročitati Prospekt i pravila fonda i Ključne informacije za ulagatelje.