Godišnje ažuriranje prospekata (nebitne izmjene) i ključnih podataka za ulagatelje

Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. (dalje u tekstu: Društvo) ažurirao je prospekte i ključne podatke za ulagatelje za sve UCITS fondove pod upravljanjem
Sukladno članku 194. Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (NN 44/16, 126/19, 110/21, 76/22) i članku 4. Pravilnika o izdavanju odobrenja za osnivanje i upravljanje UCITS fondom te promjene prospekta i pravila UCITS fonda (NN 3/17, 41/17) društvo Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. ažurirao je prospekte u dijelu nebitnih izmjena za sve UCITS fondove pod upravljanjem, a kako slijedi: 
  • Naslovna stranica: ažuriran mjesec objave prospekta u prospektima svih fondova pod upravljanjem Društva.
  • Dio I – Podaci o Fondu – uvod – dodana je rečenica: Fond nema pravnu osobnost – u prospekte svih fondova pod upravljanjem Društva. 
  • Dio I – Podaci o Fondu – točka 3.1. Investicijski cilj Fonda – radi ujednačenja teksta prospekata fondova, a za fondove: Eurizon HR Bond UCITS fond, Eurizon HR Conservative 10 UCITS fond, Eurizon HR Dollar Progressive UCITS fond, Eurizon HR Equity UCITS fond, Eurizon HR Equity World UCITS fond, Eurizon HR Flexible 30 UCITS fond, Eurizon HR Global UCITS fond, Eurizon HR International Multi Asset UCITS fond, Eurizon HR Moderate 30 UCITS fond, Eurizon HR Short Term Bond UCITS fond, kojima je klasifikacija/vrsta fonda bila navedena u Dio I – Podaci o Fondu – uvod – ista se dodala u točku 3.1., a iz uvodnog dijela je brisana. 
  • Dio I – Podaci o Fondu – točka 4.2.10. Rizik održivosti – ažuriran je u fondovima: Eurizon HR Bond UCITS fond, Eurizon HR Conservative 10 UCITS fond, Eurizon HR Dollar Progressive UCITS fond, Eurizon HR D-Start UCITS fond, Eurizon HR Equity UCITS fond, Eurizon HR Equity World UCITS fond, Eurizon HR Euro Short Term Bond UCITS fond, Eurizon HR Flexible 30 UCITS fond, Eurizon HR Global UCITS fond, Eurizon HR International Multi Asset UCITS fond, Eurizon HR Moderate 30 UCITS fond, Eurizon HR Short Term Bond UCITS fond, Eurizon HR Start UCITS fond, Eurizon HR Active Defensive 2 UCITS fond, Eurizon HR Active Defensive UCITS fond, Eurizon HR Target 2027 UCITS fond, Eurizon HR Target 2027 II UCITS fond, u kojima isti nije bio raspisan, tj. postojeći tekst je zamijenjen sa slijedećim: 
Vrste rizika povezanih s ulaganjem imovine UCITS fondova i portfelja kojima Društvo upravlja uključuju i rizike održivosti, tj. okolišne, socijalne ili upravljačke događaje ili uvjete (engl. Environmental, Social and Governance Factors; dalje u tekstu: ESG čimbenike) koji bi, ako do njih dođe, mogli uzrokovati negativan bitan učinak na vrijednost ulaganja. U osnovi riječ je o rizicima bilo kakvog negativnog financijskog utjecaja na vrijednost ulaganja, koji proizlaze iz trenutačnih ili budućih učinaka čimbenika održivosti (ESG čimbenika) na uloženu imovinu. Održivost u području klime i drugih štetnih učinaka povezanih s okolišem, socijalna pitanja i pitanja u vezi sa zaposlenicima, s poštovanjem ljudskih prava, s borbom protiv korupcije i podmićivanja te transparentnost nefinancijskog izvještavanja, primjer su čimbenika održivosti koji mogu imati negativan bitan učinak na vrijednost ulaganja.
Rizik održivosti se prvenstveno manifestira na ulaganja u dionice i obveznice ili instrumente koji u konačnici ulažu u dionice ili obveznice.
U skladu s obvezama određenima Uredbom Europskog Parlamenta i Vijeća od 18. lipnja 2020. o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja i izmjeni Uredbe (EU) 2019/2088, Društvo je utvrdilo posebne metodologije odabira i praćenja financijskih instrumenata usmjerenih na uključivanje rizika održivosti u proces odlučivanja o ulaganjima imovine pod upravljanjem.

U osnovi, Društvo uključuje rizike održivosti u svoje odluke o ulaganju koje donosi u ime UCITS fondova i portfelja kojima upravlja, tako što provjerava (engl. Screening) popise izdavatelja ili financijskih instrumenata, u odnosu na koje su ulaganja UCITS fondova i portfelja zabranjena, ograničena ili na drugi način uvjetovana, s ciljem ublažavanja rizika izloženosti izdavateljima koji posluju u sektorima koji se ne smatraju „društveno odgovornim" ili ih karakteriziraju kritična okolišna, socijalna ili upravljačka pitanja. Na taj način, kroz isključivanje, odnosno ograničavanje izdavatelja i financijskih instrumenata iz spektra izdavatelja i financijskih instrumenata u koje će Društvo potencijalno ulagati imovinu pod upravljanjem (eng. Investment universe), odnosno financijskih instrumenata s povećanom ili neprihvatljivom izloženošću rizicima održivosti, Društvo ograničava i smanjuje rizik održivosti.
Tako Društvo provodi strategije ublažavanja negativnih utjecaja ulaganja kroz provedbu specifičnih strategija koje uključuju (i) filtriranje i odabir izdavatelja prema čimbenicima održivih i odgovornih ulaganja (engl. Sustainable and Responsible Investments, tzv. SRI) i (ii) čimbenicima okoliša, društva i upravljanja (tzv. ESG čimbenici).
Uzevši u obzir strategiju i ograničenja ulaganja Fonda, vrste imovine u koje je Fondu dozvoljeno ulaganje te uspostavljeni okvir za uključivanje rizika održivosti u proces odlučivanja o ulaganjima imovine pod upravljanjem, Društvo procjenjuje rizik negativnih učinaka rizika održivosti na prinos Fonda niskim.
Kod ulaganja na kojima se temelji ovaj Fond ne uzimaju se u obzir kriteriji Europske unije za okolišno održive gospodarske djelatnosti .
Dodatne informacije o integraciji rizika održivosti u proces donošenja investicijskih odluka Društva dostupni su na mrežnoj stranici www.eurizoncapital.com/hr, odjeljak "Informacije za ulagatelje sukladno Uredbi (EU) 2019/2088 o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga".                                                                                                                                                                   
  
  • Dio I – Podaci o Fondu – točka 5. Povijesni prinosi Fonda – ažurirani su prinosi (i grafikon) za 2022. godinu za sve fondove.
  • Dio I – Podaci o Fondu – točka 6. Naknade; točka 6.1. Općenito – naknade koje Društvo može naplatiti Fondu usklađene su sa Zakonom na način da je uz već postojeću naknadu za upravljanje i s time povezane troškove dodana i naknada vezana uz prinos (naknada za uspješnost) Fonda; troškovi koji se mogu, u stvarnom iznosu, obračunati i naplatiti na teret imovine Fonda ažurirani su na način da su na popis dodani troškovi drugih nadležnih tijela (primjerice troškovi izdavanja i obnove LEI broja i izdavanja ISIN-a od strane Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (SKDD)), a pod točku Ostali troškovi određeni posebnim zakonima dodano je „primjerice troškovi Agencije i/ili drugog nadležnog tijela“.
  • Dio I – Podaci o Fondu – točka 8. Porezni propisi – ažurirani su zadnji važeći brojevi Narodnih novina kod navođenja zakonskih propisa.
  • Dio I – Podaci o Fondu – točka 10. Izdavanje, otkup, zamjena i raspolaganje udjelima u Fondu – točka 10.1. Distribucija udjela – riječ nuđenje zamijenjena je riječi distribucija u svim fondovima pod upravljanjem Društva.
  • Dio I – Podaci o Fondu – točka 18. Datum izdavanja – ažuriran je datum važenja prospekta u 15.2.2023. 
  • Dio II – Podaci o Društvu – točka 2. UCITS fondovi pod upravljanjem Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. – ažuriran je broj i popis fondova pod upravljanjem Društva.  
  • Dio III – Podaci o Depozitaru – popis trećih strana kojima je Depozitar delegirao poslove pohrane inozemnih financijskih instrumenata ažuriran je sa: Intesa Sanpaolo S.p.A., Turin, Italija.
Prospekti fondova pod upravljanjem Društva u ostalim dijelovima, ostaju nepromijenjeni. Sadržaj pravila fondova koja su sastavni dio prospekata, nije mijenjan.

Također, Društvo je ažuriralo Ključne podatke za ulagatelje sukladno članku 202. Zakona otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (NN 44/16, 126/19, 110/21, 76/22), a u vezi s članica 203. i 203.a i članku 22. i članku 23. UREDBE KOMISIJE (EU) br. 583/2010 od 1. srpnja 2010. o provedbi Direktive 2009/65/EZ Europskog parlamenta i Vijeća u vezi s ključnim informacijama za ulagatelje i uvjetima koje je potrebno ispuniti prilikom dostavljanja ključnih informacija ulagateljima ili prospekta na trajnom mediju koji nije papir ili putem internetske stranice, kako slijedi:
  • Naslov: promijenjen je naziv dokumenta u „Ključni podaci za ulagatelje UCITS fonda“ umjesto „Ključne informacije za ulagatelje“, sukladno odredbama članaka 200. – 203.a Zakona otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (NN 44/16, 126/19, 110/21, 76/22) 
  • Dio: Proizvod – ažuriran je datum važenja dokumenta u 15.2.2023. 
  • Dio: Kakav je proizvod? – proširena je investicijska strategija za svaki fond posebno
  • Dio: Koji su rizici i što bih mogao dobiti zauzvrat? – ažurirani su scenarij uspješnosti (tablica) i ažuriran je datum s kojim su izračunati podaci za prikaz scenarija uspješnosti (na temelju povijesnih podataka Fonda i njihovih pretpostavljenih vrijednosti (engl. proxy) zaključno s 31.12.2022. (umjesto 30.9.2022.)) 
  • Dio: Što se događa ako društvo nije u mogućnosti izvršiti isplatu? – sadržaj cijelog dijela je zamijenjen slijedećim tekstom: Imovina Fonda drži se kod Depozitara koji osigurava odvojenost imovine Fonda od ostalih UCITS Fondova kojima Društvo upravlja kao i od imovine Društva. Imovina Fonda ne pripada Društvu, nije dio njegove imovine, njegove likvidacijske ili stečajne mase, niti može biti predmet ovrhe radi namirenja tražbina prema Društvu ili Depozitaru (detaljno u Pravilima Fonda članak 23 i 35). S obzirom na to, mogućnost izvršenja otkupa udjela iz Fonda ne ovisi o kreditnoj sposobnosti ili imovini Društva već ovisi isključivo o razini likvidnosti imovine Fonda. Uložena sredstva nisu osigurana od strane Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju niti su pokrivena bilo kojim drugim jamstvenim programom.
  • Dio: Koji su troškovi? – ažurirani su troškovi tijekom vremena (tablica) i struktura troškova (tablica) na temelju stvarnih troškova svakog pojedinog fonda zaključno s 31.12.2022.
  • Dio: Druge relevantne informacije – ažurirana je rečenica za objavu scenarija uspješnosti na mrežnoj stranici Društva, koja sada glasi: Scenariji uspješnosti mjesečno se objavljuju na mrežnoj stranici Društva (ranije: godišnje). 
  • Dio: Druge relevantne informacije – za fondove s dospijećem – izbrisana je mrežna stranica www.hrportfolio.hr kao stranica na kojoj se svakodnevno objavljuju vrijednosti udjela fondova

Društvo poziva sve ulagatelje da se upoznaju s ažuriranim verzijama gore navedenih dokumenata te stoji na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja odnosno upite.
 
Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.