Komentar tržišta - siječanj 2024.

Informirajte se o događajima na tržištima kapitala i novca u proteklom mjesecu, te njihovom utjecaju na fondove pod upravljanjem Eurizon Asset Management Croatia d.o.o..
Nakon izvrsnog rasta dioničkog i obvezničkog tržišta prema kraju 2023. godine, izvedba glavnih vrsta imovine bila je mješovita u siječnju. Snažni makroekonomski pokazatelji, posebice za Sjedinjene Američke Države, zajedno sa suzdržanim porukama centralnih banaka oko mogućeg skorog početka spuštanja kamatnih stopa, pokazali su se manje pozitivnim okruženjem za obveznice. S druge strane, dionice su nastavile rasti jer ohrabrujući makroekonomski pokazatelji nastavljaju potvrđivati tzv. „soft landing“ scenarij za ekonomiju, odnosno slabljenje inflacije bez kreiranja recesije. Ovaj optimizam bio je malo ublažen na kraju mjeseca kada je američki FED na svom zasjedanju u siječnju odbio potvrditi očekivanja tržišta o početku spuštanja kamatnih stopa već u proljeće.
 
Svjetska dionička tržišta
U proteklom mjesecu, svjetska dionička tržišta realizirala su pretežito pozitivne rezultate. Većina vodećih svjetskih dioničkih indeksa na mjesečnoj su razini ostvarili pozitivan prinos dok su poneki, uglavnom dionički indeksi nekih od zemalja Dalekog Istoka ostvarili negativne rezultate. Geografski gledajući, zapadni dionički indeksi, odnosno oni koji pripadaju tržištima Europe te Sjedinjenih Američkih Država, u prvom mjesecu 2024. godine imali su bolji prinos od dioničkih indeksa regije Azija - Pacifik. Kada se sagledaju prinosi prema industrijama, u siječnju su najbolje rezultate ostvarile tehnološke kompanije dok su pozitivne prinose bilježile i financijske institucije te kompanije koje se bave maloprodajom. MSCI All Country World indeks na mjesečnoj je razini porastao za 0,53%. Vodeći američki dionički indeksi S&P 500 te Dow Jones u prvom mjesecu nove kalendarske godine ojačali su za 1,59% odnosno 1,22%. NASDAQ Composite, dionički indeks koji prati kretanje tehnološkog sektora, na mjesečnoj je razini porastao za 1,02%. Vrlo slične prinose na mjesečnoj su razini ostvarili i najznačajniji dionički indeksi zemalja članica Europske unije. Sukladno tome, talijanski dionički indeks FTSEMIB zabilježio je porast od 1,29%, francuski dionički indeks CAC ojačao je za 1,51% dok je njemački dionički indeks Dax porastao za 0,91%. Europski blue - chip indeks Euro Stoxx 50 u siječnju je ostvario prinos od 2,81%. U regiji Azija - Pacifik, ostvareni su najlošiji prinosi ali u istoj regiji je jedno tržište ostvarilo najbolji prinos u siječnju među vodećim tržištima. Tako je vodeći kineski dionički indeks Shanghai Composite na mjesečnoj razini oslabio za 6,27%, a lokalni dionički indeks burze u Hong Kongu pao za čak 9,16%. Suprotno tome, u istom geografskom području, japanski dionički indeks Nikkei 225 u siječnju je porastao za vrlo dobrih 8,43% te tako ponio titulu pobjednika mjeseca kada su u pitanju prinosi najznačajnijih svjetskih dioničkih indeksa. Tehnološke kompanije ostvarile su neke od najboljih ali i najgorih prinosa u siječnju tekuće godine. Valjalo bi spomenuti porast vrijednosti dionice jedne od najvećih svjetskih kompanija NVIDIA Corp., koja je specijalizirana za proizvodnju čipova te razvoj umjetne inteligencije, od čak 24,24% na mjesečnoj razini. Vrijedi istaknuti i porast Meta Platforms Inc, od 10,22% na mjesečnoj razini ali i jačanje dionice Microsoft Corp. od 5,73% u istome periodu. No, nisu sve tehnološke kompanije ostvarile odlične rezultate, svjetski lider u proizvodnji električnih automobila Tesla Inc. ostvario je pad od 24,63% u siječnju. Vrlo dobre prinose ostvarile su i najznačajnije svjetske kompanije koje se bave platnim uslugama a to su Visa Inc. te Mastercard Inc., od 4,96%, odnosno 5,33%. Među dionicama s  negativnim prinosom istaknuli bismo još slabljenje dionice jednog od lidera u farmaceutskoj industriji - Pfizer Inc, od 5,94%.
 
Domaće i regionalna dionička tržišta
U prvom mjesecu ove godine sva su regionalna dionička tržišta realizirala pozitivne prinose.
Najveći rast među regionalnim dioničkim tržištima realiziralo je slovensko tržište gdje je lokalni dionički indeks SBITOP porastao za 5,68%. Dionice koje su predvodile rast na Ljubljanskoj burzi bile su dionice Cinakarna Celje d.d. (+15,12%) te Nova Ljubljanska Banka d.d. (+9,41%). Slovenska naftna kompanija Petrol d.d. objavila je kako očekuje 5,8 milijardi eura prihoda od prodaje u 2024. godini te neto dobit od 156,5 milijuna eura. Tako je dionica Petrol d.d. u siječnju zabilježila rast od 5,15%.
Domaće dioničko tržište realiziralo je drugi najveći rast u siječnju, a zagrebački dionički indeks CROBEX ojačao je za 5,21%. Od likvidnijih dioničkih komponenti CROBEX indeksa najviše je ojačala dionica Zagrebačka banka d.d. koja je u siječnju zabilježila rast od 15,33%.
Dionice u Rumunjskoj su također realizirale rast, a lokalni dionički indeks BET ojačao je za 0,92%.
Dioničko tržište u Srbiji je realiziralo najmanji prinos, a tamo je lokalni dionički indeks BELEX15 porastao za 0,19%.
 
Obveznička tržišta
Na redovnom sastanku krajem siječnja američki FED je zadržao kamatne stope nepromijenjenima, u rasponu od 5,25-5,50% sukladno očekivanjima, a tempo kvantitativnog stezanja također je ostao nepromijenjen. FED je napomenuo kako mora steći dojam veće vjerojatnosti da se inflacija održivo kreće prema 2%, prije nego li započnu smanjivati kamatne stope. Predsjednik FED-a gospodin Powell je rekao da je malo vjerojatno da će se to dogoditi na sljedećem sastanku u ožujku, iako nije u potpunosti to prekrižio jer sve će ovisiti o budućim makro podacima.
ECB je u siječnju ostavila referentne kamatne stope nepromijenjenima, u skladu s očekivanjima. Predsjednica ECB-a gospođa Lagarde je potvrdila svoje komentare iz Davosa čime je ponovo naglasila da i nadalje očekuje prvo smanjenje kamatnih stopa tijekom ljetnih mjeseci (ili u lipnju ili u srpnju), unatoč nešto ranijem očekivanju ostalih tržišnih sudionika.
Obvezničko tržite u siječnju obilježila je negativna izvedba. Desetogodišnje američke obveznice bilježe rast prinosa s 3,88% na 3,91%, dok istovremeno njemačke desetogodišnje obveznice bilježe rast prinosa s razine 2,02% na 2,16%. Hrvatske desetogodišnje obveznice, također su zabilježile trend rasta prinosa s razine od 3,14% na 3,20%.
 
Tržište novca
Eurske kamatne stope na domaćem tržištu u siječnju su ostale na istim razinama kao i u prosincu uz vrlo dobru likvidnost u sustavu. Kako je u prethodnom poglavlju navedeno, ECB je na zasjedanju u siječnju ostavio kamatne stope nepromijenjenima pa je kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja i dalje 4,50%, a kamatna stopa na novčani depozit 4,00%.
Na domaćem tržištu nije održana niti jedna aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija pa su zadnji prinosi na trezorske zapise 2,00% na 3 mjeseca, 3,20% na šest mjeseci te 3,50% na godinu dana. EUR/USD je u prosincu oslabio za 2,04% na razinu 1,0818. U narednom razdoblju na domaćem tržištu očekujemo kamatne stope na istim razinama kao i prinose na trezorske zapise.